Landsbymarked

19. – 20. NOVEMBER 2021

MATFESTIVALEN I NORDREISA

Skogens gull

Tyttebær 

Vaccinium vitis-idaea
En plante som alltid er grønn, har læraktige blader og rosa/røde bær. Planten kan bli opptil 10 cm høy. De foretrekker litt skygge og er veldig hardføre. Steder hvor somrene er varme vokser de heller dårlig. Kanskje derfor vi finner mye av denne i vårt nærområde. Den finnes i områder helt fra fjæra og til godt opp på fjellet. Bærene har en syrlig smak og veldig god holdbarhet om de oppbevares riktig. De serveres ofte ved siden av vilt og svinekjøtt, men kan også brukes i desserter.Om man rister tyttebærene kan de brukes til å lage te av. Tyttebær er også en gammel legeplante og antas å motvirke urinveisinfeksjoner.

 

Blåbær 

Vaccinium myrtillus
Blåbærplanten er en flerårig dvergbusk og tilhører lyngfamilien. De vokser hvor jorda er fuktig og sur. Plantene kan bli opptil 50 cm høye og får om våren en grønnaktig til rødlig krukkeformet blomst. Bærene er saftige,  blåsvart på farge og fruktkjøttet er lilla. Blåbæren vokser ofte i skogen, men kan forekomme så høyt som 1700 moh. Bærene brukes ofte til safting og sylting. De inneholder en rikelig mengde antioksidanter og er kjent for sin stoppende virkning på diare.

 

Multer 

Rubus chamaemorus
En flerårig plante som kan bli opptil 30 cm høy. Multeplanten foretrekker fuktige myrer og forekommer i størst mengde nord i landet. Multebærplanten kan dyrkes. Fruktene er store, saftige og velsmakende, fargen er vakker gul-oransje i flere nyanser. Bærene syltes eller brukes i krem. Noen lager også sirup og likør av multebær.

 

Rips 

Ribes
Ripsen var opprinnelig viltvoksende, men vi kjenner dem best fra hagen. Buskene er svært hardføre og tåler godt den lave sommertemperaturen vi har her i nord. Bærene er røde på farge og inneholder store mengder pectin noe som gjør at den er godt egnet til å lage gele. Ripsbærene brukes gjerne også til å sylting og saftlaging.

 

 

Solbær 

Ribes nigrum
Solbær er en art i ripsfamilien og foretrekker et temperert klima. Bærene er ofte mørk lilla eller sorte på farge. Smaken er svakt bitter.  Den er mer utbredt i resten av Europa enn i Norge. Bærene er en god kilde til C-vitamin.

Solbær brukes blant annet til gele, syltetøy, saft og vin.

 

 

Krøkebær 

Empetrum nigrum
En liten slekt i lyngfamilien med eviggrønne planter. De vokser i myrområder, høyfjell og skog. Bærene er spiselige med nokså søtlig saft. I århundrer har denne vært en viktig C-vitamin tilskudd. Brukes ofte til å koke saft av eller lage sirup.

 

 

Kantarell 

Cantharellus cibarius
Kantarellen trives godt i eldre granskog og bjørkeskog og gjerne langs opptråkkede stier. Fargen kan variere fra gul til dyp gul. Hatten erofte litt nedtrykt på midten og kan variere sterkt i form. Den har en fruktlig duft og en mild krydderaktig smak. Kantarellen egner seg godt til matlaging og kan brukes både fersk, frosset og tørket.

 

kantarell

 

Bilde og tekst: Hege Bergfald Jakobsen,
Johs H. Giæver AS

© Landsbymarked 2014 | Design: Tonje Karlsen Design | Nettside: Gnist Design