Landsbymarked

19. – 20. NOVEMBER 2021

MATFESTIVALEN I NORDREISA

Våre råvarer

Torsk

Latinsk navn: Gadus Morhua
Den viktigste matfisken vi har. Kjennetegnet torsken har er ’hakeskjegget’, som egentlig er en finne. Fargen på torsken varierer alt etter hvor den holder til. Atlanterhavstorsken som er å finne langs norskekysten deles i 2 typer, den ene er kysttorsken og den andre er den vandrende oseaniske torsken bedre kjent som skrei. Den norske torskebestanden er antatt å utgjøre 25-50% av den totalbestanden.

torsklutefisktorrfisk

 

Sei

Latinsk navn Pollachius Virens
Seien tilhører torskefamilien og kan bli over 20 kg. Seien beveger seg i stimer og foretrekker mer saltholdig vann enn andre fisker i torskefamilien. Seien brukes både som kokt, stekt, grillet som som ingrediens i fiskemat.

 

 

Kveite

Latinsk navn Hippoglossus  Hippoglossus
Kveite er en flat beinfisk i flyndrefamilien og kan bli over 300 kg, dog er det bare hunnkveitene som blir over 50 kg.  Undersiden er tilnærmet hvit mens oversiden kan komme i grå og bruntoner. Kveita er en dypvannsfisk, men kan forkommer helt opp til 4 meter dyp etter gytetida. Den er en stedbunden fisk som utvikler seg sent, den kan bli opp til 60 år gammel. Hunnene er sjeden gyteklare før de er 8-10 år gamle. Kveite er en fisk som brukes både til koking, steking, grilling og i ulike andre retter.

kveite2kveite

Uer

Latinsk navn Sebastes Norvegicus
Ueren kan bli opptil 100 cm lang med en vekt opp mot 15 kg. Den er svært karakteristisk med sin rødlige farge.  Den kan bli opptil 60 år gammel og kjønnsmoden først i 12-15-års alderen. Ueren er en dypvannsfisk og regnes som en god matfisk. Den brukes ofte som fersk filet eller som lettsaltet. Fersk filet kan stekes eller grilles. Lettsaltet uer kokes.

uer

Steinbit

Latinsk navn Anarhichadidae
Steinbiten er en piggfinnefisk. I Norge finnes det 3 arter av steinbit. Gråsteinbit er den mest vanlige, flekksteinbit og blåsteinbit. Steinbiten har kraftige tenner og et tykt og seigt skinn. Skinnet har vært benyttet til å lage sko og klær under krigen. Fisken er veldig fin å bruke I supper og gryter, men kan bade stekes og grilles. Steinbiten er en god kile til vitamin A, D og B12.

 

Breiflabb

Latinsk navn Lophius piscatorius
Breiflabben kan bli opptil 200 cm lang og over 100 kg. Breiflabben har et stort hode som utgjør omlag halvparten av totallengden.  Fisken finnes fra fjæra og helt ned 1800 m dyp. Tidligere ble breiflabben regnet som en ufisk og ble kastet tilbake på have tom man fikk den I garnet. I dag regnes den som en delikatesse blant mange kokker.

img_1436-fish-coming-upimg_2252-cods-eyeimg_8985-stockfish

Bilde og tekst: Hege Bergfald Jakobsen,
Johs H. Giæver AS

© Landsbymarked 2014 | Design: Tonje Karlsen Design | Nettside: Gnist Design